Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Συμβούλια..διάλυσης του Πανεπιστημίου.

Το νέο έτος ήρθε και απ'ότι φαίνεται θα είναι το πιο κρίσιμο για την πορεία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι προϋπολογισμοί των ιδρυμάτων για το 2012 μας στέλνουν κάποια πρώτα μηνύματα για τις συνθήκες φοιτησης μας και την επόμενη μέρα του πανεπιστημίου μετά την εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου.


Ένα νομο που ανταποκρίνεται πλήρως στο χαρακτηρισμό που του έχει αποδοθεί: εκτρωμα. Ένα νόμο που έρχεται να καταργήσει το πτυχίο, το αναφαιρετο δικαιωμα συλλογικής κατοχύρωσης και διεκδίκησης και στη θέση του να βάλει πιστωτικές μονάδες που μια ζωή θα μαζεύουμε για να γεμισουμε τον Ατομικό μας Φάκελο Προσόντων. Ένα νόμο που μεταξύ άλλων, θα επιβάλλει στους φοιτητές και στις οικογένειές τους δίδακτρα, θα καταργήσει με την εφαρμογή του καλλικράτη τα μισά ιδρύματα της χώρας, και μειώνοντας κατακόρυφα τον προυπολογισμό στην παιδεία, θα καταργήσει πλέον τα φοιτητικά κεκτημένα της δωρεάν σίτησης, στέγασης και παροχής συγγραμμάτων.  Ενδεικτικός ο αυταρχικός τρόπος με τον οποίο πάει να εφαρμοστεί, είναι η επιβολή πειθαρχικών σε φοιτητές σε όλη την ελλάδα που έχουν ενεργή συνδικαλιστική δράση και εναντιώνονται, και η κατάργηση της συνδιοίκησης στα όργανα του παν/μιου. Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, η κατάργηση του ασύλου. Το σημερινό υπουργείο πάει να ξεμπερδέψει με τον πονοκέφαλο όλων των προηγούμενων: το φοιτητικό κίνημα, τους αγώνες της νεολαίας, το βηματισμό τους μαζί με όλα τα κοινωνικά κινήματα και την πυροδότησή τους
 Απέναντι λοιπόν στις κινήσεις του υπουργείου, τη μετάλλλαξη της ανώτατης εκπαίδευσης, την πειθάρχηση του φοιτητικού σώματος με τον πιο αυταρχικό τρόπο, οι σχολές σε όλη την Ελλάδα την αρχή της χρονιάς, καταδίκασαν οποιαδήποτε εφαρμογή του νόμου συνελεύσεις και καταλήψεις.


 Η κυβέρνηση προκειμένου τελικά να καταφέρει να υλοποιήσει το σύνολο του νόμου  προχωρά στην αμεση συγκρότηση των συμβουλίων διοίκησης. Προσπαθώντας να διασφαλίσει την εφαρμογή ενός νόμου που το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας έχει καταδικάσει, εξαγγείλει με τον πιο εκβιαστικό και αυταρχικό τρόπο ότι «εάν δεν  συγκροτηθούν άμεσα τα συμβουλια διοίκησης θα κοπεί η κρατική χρηματοδότηση στα ιδρύματα της χώρας»
Ο νέος θεσμός του συμβουλίου διοίκησης, που στην πραγματικότητα καταλαμβάνει τη θέση της Συγκλήτου ως βασικό όργανο απόφασης, θα έχει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του Πρύτανη, θα ορίζει τους κοσμήτορες, θα περιλαμβάνει πλάι στα εκλεγμένα μέλη και «εξωτερικά» μέλη, δηλ. εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας και του κόσμου των επιχειρήσεων, ,θα είναι ο κρίσιμος κόμβος για να εμπεδωθούν πολύ πιο εύκολα οι νέες κατευθύνσεις για τη συρρίκνωση, επιχειρηματοποίηση και αυταρχικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Το Συμβούλιο Διοίκησης συνεπάγεται ουσιαστικά την εξαφάνιση της φοιτητικής συμμετοχής και της συμμετοχής των λοιπών εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο, ενώ περιορίζει ριζικά τη συμμετοχή και των διδασκόντων αλλά και συνολικά τη δημοκρατική αυτοδιοίκηση.
Αποστειρωμένο από τη συμμετοχή των φοιτητών, των εργαζομένων αλλά και των περισσότερων διδασκόντων, το Συμβούλιο Διοίκησης θα μπορεί ευκολότερα να πάρει αποφάσεις για κατάργηση τμημάτων, και πιο συγκεκριμένα μέσα από το θεσμό της αξιολόγησης αυτών που δεν εναρμονίζονται στις αναγκες της αγοράς όπως έχει διαμορφωθεί, για απολύσεις διοικητικού προσωπικού, για επιβολή διδάκτρων και άλλων μορφών κατάργησης του δωρεάν χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Γι’ αυτό και θέλει το Υπουργείο Παιδείας να το περάσει ακόμη και «δια πυρρός και σιδήρου Είναι τελικά, εκείνος ο «δούρειος  ίππος» που θέλει εφαρμόσει με τον πιο αναίμακτο τρόπο όλα εκείνα τα σχέδια απέναντι στα οποία το φοιτητικό κίνημα στέκεται εδώ και χρόνια

ΠΑΝΤΕΙΟ: ΠΡΩΤΟ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ
Μάλλον, και υπό αυτούς τους όρους, δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε το μέλλον ολόκληρου του ελληνικού πανεπιστημίου, αλλά και το αύριο για τους φοιτητές και τις φοιτητρίες του Παντείου. Η σχολή μας πλήττεται ήδη από την υποχρηματοδότηση και αυτό είναι εμφανές, από τις υλικοτεχνικές υποδομές του ιδρύματος και την αδυναμία ανακατασκευής των εστιών που θα φιλοξενούν τους φοιτητές από επαρχία, μέχρι τα χρήματα που (δεν) διατίθονται για έρευνες αλλά και την κατάσταση με την υπολειτουργία της βιβλιοθήκης. Πλέον, από την εξεταστική του Φλεβάρη, δικαιούμαστε 1 σύγγραμα/μάθημα και αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε για την εκτύπωση των φακέλων που μέχρι πέρσυ παίρναμε δωρεάν, και που αποτελόυν το 50% και πλέον της ύλης. Με την συγκρότηση των συμβουλίων και υπό την πίεση του θεσμου της αξιολόγησης, όλα τα παραπάνω θα είναι πλέον  η χρηματοδότηση έρχεται να καταργηθεί και επίσημα, μετακυλύοντας το κόστος σπουδών στις πλάτες μας, ενώ με τις συγχωνευσεις που προβλέπει ο  καλλικράτης, η ύπαρξη και των εννέα τμήματων ενός πανεπιστημίου κοινωνικών και ανθρωπιστικών μάλλον θα φαντάζει ανέκδοτο

Ο φοιτητικός σύλλογος Παντείου στην αρχή της χρονιάς μέσα από τις γενικές συνελεύσεις που πραγματοποίησε κατάφερε να πάρει αγωνιστικές αποφάσεις που εναντιώνονταν με κάθε τρόπο σε κάθε εφαρμογή του νόμου. Κόντρα στις καθεστωτικές παρατάξεις ΔΑΠ -ΠΑΣΠ που πραγματοποιούν σεμιναρια μοιράζοντας βεβαιώσεις τη στιγμή της διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης,για την χρόνια φίμωση του συλλόγου, τις πελατειακές σχέσεις και το κλίμα επιβιωτισμού που έχουν επιβάλλει, τις παρατάξεις που αποτελούν το μακρύ χέρι της ΝΔ ,του ΠΑΣΟΚ και της κυβερνητικής πολιτικής στα πανεπιστήμια.

Απέναντι στις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και την απόρριψη του νόμου από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας , ανακοινώθηκε μέσα στα χριστούγεννα η διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη του συμβουλίου διοίκησης του Παντείου στις 29/2. Μια διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί με τον αυταρχικό τρόπο σε ξενοδοχιακό χώρο εκτός του Πανεπιστημίου και υπό την περιφρούρηση αστυνομικών δυνάμεων.
 Η συγκρότηση του συμβουλίου αποτελεί πραξικοπιματική διαδικασία. Απαιτούμε τη ματαίωσή τους και καλούμε το φοιτητικό σύλλογο να μη συμμετέχει με κανέναν τρόπο αλλά να παρεμποδίσει τις εκλογές και κάθε προσπάθεια εφαρμογής του νόμου.Τώρα, σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, πρέπει να σπάσουμε τη λογική του ατομισμού που έχει επιβληθεί και συλλογικά να αγωνιστούμε και να διασφαλίσουμε ότι κανενα συμβούλιο δε θα έρθει να απολύσει εργαζόμενους και να επιβάλλει πειθαρχικά σε φοιτητές, κανένας συμφοιτητής μας δεν θα πληρώσει για τους φακέλους και τα βιβλία του, κανένας δεν θα διωχθεί από τις εστίες, κανένας δεν θα βρεθεί αυριο χωρίς τμήμα και πτυχίο, κανένας δεν θα ζήσει άνεργος και ανασφάλιστος. Το φοιτητικό κίνημα έχει αποδείξει ότι μπορεί να αποτελεί κάθε φορά τη φωτεινή στιγμή αυτου του σάπιου συστήματος, και το σπασμένο κρίκο της μνημονιακής πολιτικής που έχει επιβληθεί σε όλητην κοινωνία, να καταγράφει νίκες, να αφήνει νόμους στα χαρτιά και να στέλνει υπουργούς σπίτια τους.. Τελικά, το υπουργείο και κάθε σύμμαχός του, έχει κάθε λόγο να μας φοβάται…


                                  ΑΝΑΣΑ - ΕΑΑΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου